Skip to main content
hypnose

Wat is hypnose?

By 24/10/2022October 30th, 2023No Comments2 min read

De mysterieuze wereld van hypnose: Wat is het eigenlijk?

Hypnose is een fascinerend en vaak misbegrepen fenomeen. Je hebt er waarschijnlijk wel eens over gehoord of gezien in films en televisieshows, waar mensen in een diepe trance raken en de controle over hun acties lijken te verliezen. Maar wat is hypnose eigenlijk? Is het echt zo krachtig als het lijkt? Ik neem je kort mee doorheen wat hypnose is en niet is in mijn beleving.

Wat is hypnose?

Hypnose is een natuurlijke en veranderde staat van bewustzijn waarin iemand zich uiterst ontspannen voelt, zich zeer gefocust op een bepaald idee of suggestie, en een verhoogde bereidheid vertoont om suggesties te accepteren. Hypnose heeft niets te maken met magie of controle over iemand anders. Het is eerder een staat van intense concentratie en ontvankelijkheid voor suggesties.

Hoe werkt hypnose?

Hypnose wordt vaak bereikt door middel van begeleide ontspanning en suggestie. Een ervaren hypnotherapeut of hypnotiseur zal werken met de persoon die in hypnose wil gaan. Ze zullen vaak rustige en geruststellende woorden gebruiken om de persoon te helpen ontspannen en zich te concentreren. Terwijl de persoon zich in deze ontspannen toestand bevindt, kunnen suggesties worden gegeven om bepaalde gewoonten te veranderen, angsten te overwinnen, of andere positieve veranderingen in hun leven aan te moedigen.

In de praktijk werk ik vaak met cliënten rond thema’s zoals stoppen met roken, het worstelen met overgewicht, angst en zelfvertrouwen en mentaal misbruik.

Is Hypnose echt?

Hypnose is een wetenschappelijk erkende en gedocumenteerde toestand. Het wordt vaak gebruikt in de geneeskunde en psychologie als een hulpmiddel om mensen te helpen bij het beheersen van pijn, het verminderen van angst en het aanpakken van gedragsproblemen zoals roken of overeten. Terwijl iemand in hypnose is, vertonen ze vaak fysiologische veranderingen, zoals een verlaagde hartslag en een ontspannen ademhaling.

Kan iedereen gehypnotiseerd worden?

Hoewel de meeste mensen vatbaar zijn voor hypnose in zekere mate, varieert de mate van ontvankelijkheid. Sommige mensen kunnen gemakkelijk in een diepe hypnotische trance gaan, terwijl anderen meer moeite hebben om zich volledig te ontspannen en suggesties te accepteren. Het hangt vaak af van de bereidheid van iemand om mee te werken en zich te ontspannen.

Conclusie

Hypnose is geen magie, maar eerder een diepe staat van ontspanning en concentratie waarin suggesties gemakkelijker worden geaccepteerd. Het kan een waardevol instrument zijn voor persoonlijke groei, gedragsverandering en het aanpakken van diverse problemen.

Wil je graag weten wat hypnose voor jou kan betekenen? Boek dan gerust een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Ik kijk graag met je mee naar de mogelijkheden.